Bienvenido/a a SaharaLibre.es
Bienvenido/a a SaharaLibre.es

El Semáforo de la Historia

Agenda del Sahara

Diciembre 2022
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Hoy no hay eventos.

Sugerir un evento Sugerir un evento

Login

Nickname

Contraseña

Código de Seguridad: Código de Seguridad
Teclea Código de Seguridad

¿Todavía no tienes una cuenta? Puedes crearte una. Como usuario registrado tendrás ventajas como seleccionar la apariencia de la página, configurar los comentarios y enviar los comentarios con tu nombre.

Enlázanos

SaharaLibre.es QR

"Marruecos estudia nuevo plan de autonomia para el Sáhara"

Contribución de Arena el Jueves, 07 de diciembre de 2006, a las 05:10:24


Tema: Nacional - Enviado por Arena
NacionalDIARI AVUI  Notables sahrauís promarroquins entreguen al rei Mohamed VI una proposta que preveu establir un govern i un Parlament autonòmics   Els autors del projecte insten al diàleg immediat amb el Polisario
El Consell Reial Consultiu per a Afers Sahrauís, format per notables sahrauís promarroquins, va entregar ahir al rei Mohamed VI la seva proposta d'autonomia per al Sàhara occidental "sota sobirania marroquina", que Rabat enviarà a l'ONU prèvia consulta amb els partits polítics del país.

El president del Consell, Khalilhenna Oud Errachid, va informar sobre l'entrega del document en una multitudinària roda de premsa a Rabat. El pla, pendent de la definitiva aprovació de Palau, preveu l'establiment d'un govern i un Parlament autonòmics al Sàhara Occidental i delimita quines competències exclusives tindrà el nou territori autonòmic i quines el Majzen, el règim tradicional marroquí.

 
"Empremta hispana"
Segons Errachid, el nou pla d'autonomia té "una forta empremta hispana". "Hem analitzat amb lupa el model [autonòmic] espanyol, sobretot experiències com les de Catalunya i el País Basc, i la seva possible aplicació en aquest context particular". L'objectiu de la nova proposta és conciliar les reivindicacions històriques dels sahrauís amb el principi sagrat de la unitat del Marroc, tal com el va exposar Mohamed VI el novembre de 2005. Tot i reconèixer les dificultats per a la seva implementació -que exigirà reformes importants en la Constitució i l'administració marroquines-, Errachid es va mostrar optimista i va qualificar el projecte d'"històric i revolucionari, no només per al Marroc, sinó també per al Magrib, el món àrab i tota l'Àfrica". "Una autonomia adaptada als principis de la legalitat internacional com la que plantegem és l'única alternativa capaç d'aglutinar la societat sahrauí i arribar a una solució per a un conflicte tan llarg", va afegir.

Per a això, Errachid va defensar el diàleg amb l'independentista Front Polisario i es va mostrar partidari d'obrir-hi contactes "a partir d'avui mateix, sempre que accepti el principi de l'autonomia i els debats se centrin només sobre el seu contingut i forma".

Errachid va instar també Espanya a fer de mediador entre els sahrauís que es van quedar a l'excolònia i els que es van refugiar a Algèria i va dir que el pla preveu que l'espanyol sigui la segona llengua del Sàhara Occidental, darrere de l'àrab i al davant del francès.


NOTA: Después de leer que se toma como modelo el caso de Catalunya y el País Basco, no sé si los periódicos del resto de estado se harán eco de esta notícia que me acaba de llegar de madrugada con el periódico digital AVUI. A destacar tres perlas:

1. "...amb el principi sagrat de la unitat del Marroc" (con el principio sagrado de la unidad de Marruecos)
2. Piden que España sea mediadora. A cambio, será una autonomia muy a la española, con fuerte "huella hispánica" y mirando los casos de Catalunya y País Basco; y el español será la segunda lengua, no el francés. 
3.  El independentista Frente Polisario. Ojo al dato con el adjetivo.

Y podria seguir con más cosas... pero son casi las 5 de la madrugada.


David Alvarado

http://www.avui.cat/cgi-bin/menu?06/des/07+298828

Compartir esta noticia

Enlaces Relacionados

Votos del Artículo

Puntuación Promedio: 0
votos: 0

Por favor tómate un segundo y vota por este artículo:

Excelente
Muy Bueno
Bueno
Regular
Malo

Opciones

"Login" | Entrar/Crear Cuenta | 0 Comentarios
Los comentarios son propiedad de quien los envió. No somos responsables por su contenido.

No se permiten comentarios Anónimos, Regístrate por favor
No olvides que todo lo que sea de SaharaLibre.es puedes usarlo en tu web o blog.
Trabajamos por y para el Pueblo Saharaui - No somos nadie.
Licencia de Creative Commons
Este obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-CompartirIgual 3.0 Unported.
Esta licencia afecta a toda la web de Saharalibre.es a EXCEPCIÓN DE LAS NOTICIAS E IMÁGENES DEL SEMAFORO, cuyos derechos corresponden a las fuentes citadas en las mismas.